tirsdag den 22. februar 2011

Kerneboller m. ølandshvede


Disse boller blev til med udgangspunkt i opskriften på Ølandsboller. Men jeg havde lyst til at eksperimentere med at gøre dem grovere, og dermed også sundere.

Jeg lavede disse boller til aftensmaden i aftes, hvor vi fik Kold spinatsuppe til forret og Vegetar-moussaka (blogger om denne senere) til hovedret.

Jeg er blevet meget tilfreds med bollerne, de smagte rigtig godt - og det syntes min kæreste også. De skal helt sikkert laves igen. De var også gode i dag - ristet med smør og pålægschokolade :)

Ingredienser:
(6 alm. boller)

  • 25 g gær
  • 2 dl lunkent vand
  • 1/2 spsk salt
  • 2 spsk rørsukker
  • 13 g smeltet smør
  • 75 g ølands hvedemel
  • 75 g fuldkornsspelt mel
  • 25 g solsikkekerner
  • 25 g hakkede hørfrø
  • 25 g græskarkerner
  • 10 g gule sesamfrø
  • 100 g alm. hvedemel (højt proteinindhold)


Fremgangsmåde:
Rør gøren ud i det lunkne vand, og kom salt, sukker og smeltet smør i.

Kom ølandshvede og fuldkornsspelt i, og rør grundigt rundt til alle klumper er væk. Kom herefter solsikkekerner, hørfrø, græskarkerner og sesamfrø i, og rør grundigt igen - minimum 5 minutter.

Hvedemelet kommes i lidt ad gangen under omrøring, og æltning til sidst (jeg brugte ikke alt hvedemelet). Dejen skal være luftig og elsatisk.

Stil dejen til hævning ved stuetemperatur i minimum 2 timer.

Tænd ovnen på 240 grader, og stil et ildfast fad ind i midten af ovnen.

Del dejen i 6 lige store stykker, ælt dem igennem og form dem til boller. Stil bollerne til efterhævning i minimum 45 minutter.

Når bollerne er færdige med at efterhæve tages det ildfaste fad ud af ovnen, og bollerne kommes forsigtigt over i det varme fad. Fadet stilles tilbage midt i ovnen, og bollerne bages i ca. 20 minutter.

Lad bollerne afkøle lidt, inden de spises.

Tips:
Når man kommer kerner i boller/flutes, så er det vigtigt, at man ikke laver bollerne/flutes for små i størrelsen, for så kan de ikke hæve ordentligt. Denne dej skal ikke laves til mere end 6 boller.

Grunden til, at jeg laver bollerne i et ildfast fad er, at min ovn ikke er en varmluftovn. Bollerne får derfor ikke effekten fra varmluften, men det er muligt at skabe noget af dette, ved eksempelvis at bruge et varmt ildfast fad under bagningen.

Har du en varmluftovn, så kan de bare bages på en almindelig bageplade med bagepapir.

2 kommentarer:

  1. Ej, hvor ser de LÆKRE ud! Lige endnu en opskrift til to-do-listen :-)

    Mange hilsner
    Birthe

    SvarSlet
  2. Mange tak Birthe :)
    De smager også rigtig godt, lad mig høre, hvordan det går..

    SvarSlet

Det vil glæde mig at høre, hvad du har på hjertet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...